House of Asia
Tajski deser mango sticky rice House of Asia

Tajski deser mango sticky rice

40 min.
2 porcje
łagodne
Owoce Tajska powyżej 30 minut

Mango sticky rice, a w oryginale Khao Niao Mamuang to jeden z najbardziej popularnych deserów w Tajlandii. Pyszne połączenie ryżu, mleczka kokosowego i pulpy mango Alphonso bez dodatku cukru. Jest szybki i prosty w przygotowaniu, a jak samodzielnie go wykonać podpowiada Deliciousplace.pl.

4.1 / 5. Ilość głosów: 21

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 120 g Ryżu do sushi House of Asia
  • 200 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
  • 225 g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
  • Skórka z 1 limonki
  • 1 mniejsze mango
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
  • 2 łyżeczki prażonych siekanych pistacji
  • 1 łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • Woda
  • Listki mięty lub melisy do podania 

Sposób przygotowania

  1. Ryż wypłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie i przełóż do garnka. Następnie wlej 100 ml wody i dodaj sól. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 6 minut, po tym czasie odstaw go jeszcze na 10 minut.
  2. W drugim garnku zagotuj 3/4 mleczka kokosowego z cukrem i przelej do ryżu. Dodaj połowę startej skórki z limonki, całość dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką na kolejne 10 minut.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z 2 łyżkami wody, dodaj do pozostałego mleczka kokosowego i gotuj, aż zgęstnieje, cały czas mieszając.  
  4. Na dno miseczek wyłóż ryż (możesz użyć do tego metalowego ringu), następnie pulpę mango. Deser udekoruj cząstkami świeżego mango, sosem kokosowym, posyp pistacjami, sezamem i skórką limonki.

Tu kupisz nasze produkty